17Μάιος2021

Τοποθέτηση Αντλίας Θερμότητας σε εγκατάσταση με δαπεδοθέρμανση ή σώματα

Η ενδοδαπέδια θέρμανση ή δαπεδοθέρμανση ή θέρμανση δαπέδου όπως αλλιώς ονομάζεται, αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο θέρμανσης των κτιρίων γραφείων, κατοικιών, σχολείων, νηπιαγωγείων, κλειστών γυμναστηρίων, εκκλησιών, γηροκομείων, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχείων, βιομηχανικών χώρων παραγωγής και αποθήκευσης προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μεγάλη θερμική άνεση.


Η εταιρία μας αναλαμβάνει την μελέτη και κατασκευή πάσης φύσεως εγκαταστάσεων για θέρμανση και ψύξη - δροσισμό κτιρίων με ενδοδαπέδιο σύστημα. Έχουμε μελετήσει και κατασκευάσει πολλές εγκαταστάσεις ενδοδαπεδίων συστημάτων σε κτίρια διαφόρων χρήσεων (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, γραφεία, καταστήματα, κλπ).

Η εταιρία μας παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις "με το κλειδί στο χέρι" για ενδοδαπέδια θέρμανση αναλαμβάνοντας την μελέτη και κατασκευή. Η εμπειρία μας από τις μελέτες και τις εγκαταστάσεις που έχουμε κατασκευάσει στον τομέα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κτιρίων εγγυάται μια άρτια τεχνική εγκατάσταση και σωστή, αποδοτική, οικονομική λειτουργία αυτής. Χρησιμοποιούμε υλικά της εταιρίας HAKA Γερμανίας για την κατασκευή του συστήματος τα οποία έχουν γραπτή εγγύηση και έχουν σχεδιασθεί ειδικά για ενδοδαπέδια συστήματα.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε αναλυτικές τεχνοοικονομικές πληροφορίες σχετικά με την ιδιαιτερότητα της δική σας περίπτωσης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σε εγκατάσταση που λειτουργεί για να δείτε από κοντά την ποιότητα κατασκευής και λειτουργία της.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στην δαπεδοθέρμανση το στοιχείο που αποδίδει τη θερμότητα στο χώρο είναι το δάπεδο του χώρου το οποίο θερμαίνεται με την βοήθεια σωληνώσεων που είναι τοποθετημένοι εντός αυτού και στους οποίους κυκλοφορεί ζεστό νερό.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της θέρμανσης δαπέδου είναι:
• Μεγάλη θερμική θαλπωρή με ιδανική κατανομή θερμοκρασίας στο χώρο.
• Εξοικονόμηση ενέργειας.
• Φιλικότητα προς το περιβάλλον.
• Το πιο υγιεινό σύστημα θέρμανσης (Κατάλληλη για αλλεργικούς).
• Καλαίσθητοι χώροι χωρίς θερμαντικά σώματα.
• Δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σύστημα και για ψύξη.


Τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου θερμαίνουν, εκμεταλλευόμενα τις χαμηλές θερμοκρασίες της επιφανείας του δαπέδου και την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας, εξασφαλίζοντας έτσι την θερμική θαλπωρή.

Σε αντίθεση με τα στατικά συστήματα θέρμανσης, μ' αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η ισορροπία ακτινοβολούμενης θερμότητας μεταξύ ανθρώπου και του χώρου που τον περικλείει και επιτυγχάνεται η ιδανική αίσθηση θαλπωρής.

Η αίσθηση της θαλπωρής, στην περίπτωση της θέρμανσης, γίνεται αντιληπτή σε αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες χώρου. Η θερμοκρασία χώρου μπορεί να μειωθεί κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει μια ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας από 3 έως 6 %.
Λόγω της αυξημένης απόδοσης θέρμανσης σε σχετικά μικρές θερμοκρασίες προσαγωγής, τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με αερόθερμες αντλίες θερμότητας, λέβητες αερίου ή ηλιακούς συλλέκτες αυξάνοντας έτσι την φιλικότητα της εγκατάστασης θέρμανσης προς το περιβάλλον.

Λόγω του χαμηλού ποσοστού ακτινοβολούμενης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης δαπέδου προκύπτει μια περιορισμένη ανακυκλοφορία του αέρα του θερμαινόμενου χώρου. Η ανακυκλοφορία και το σκόρπισμα της σκόνης ανήκει πλέον στο παρελθόν. Έτσι προφυλάσσεται το αναπνευστικό σύστημα όλων και όχι μόνον των αλλεργικών ατόμων.

Τα συστήματα θέρμανσης δαπέδου καταργούν τα θερμαντικά σώματα επιτρέποντας έτσι την ελεύθερη διαμόρφωση των χώρων, προσφέρουν στον αρχιτέκτονα ελευθερία στον σχεδιασμό, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία.
Εάν κυκλοφορήσουμε ψυχρό νερό στις σωληνώσεις των κυκλωμάτων του δαπέδου τότε ψύχουμε το δάπεδο και σαν αποτέλεσμα αυτού επιτυγχάνουμε δροσισμό - ψύξη των χώρων του κτιρίου. Δηλαδή με το ίδιο σύστημα έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση και ψύξη του κτιρίου (δαπεδοθέρμανση και δαπεδοψύξη).

Το σύστημα θέρμανσης δαπέδου λειτουργεί με θερμοκρασίες προσαγωγής νερού από 35 έως 45 βαθμούς Κελσίου. Οι αντίστοιχες θερμοκρασίες επιστροφής είναι από 5 έως 10 βαθμούς χαμηλότερες. Λόγω των χαμηλών αυτών θερμοκρασιών έχουμε κατά 10% εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τα κλασικά συστήματα θέρμανσης. Στην θέρμανση δαπέδου υπάρχει ο περιορισμός στην τελική θερμοκρασία δαπέδου, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι υψηλότερη από αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

Για τα δάπεδα ως επιφάνειες άμεσης επαφής με τον άνθρωπο, θα πρέπει για λόγους ιατρικούς και φυσιολογίας να τηρηθούν οι παρακάτω μέγιστες επιφανειακές θερμοκρασίες:
• Χώροι και χώροι εργασίας στους οποίους κυρίως τα άτομα στέκονται όρθια: 27 βαθμοί Κελσίου.
• Χώροι κατοικίας και χώροι γραφείων: 29 βαθμοί Κελσίου.
• Περιοχές που χρησιμοποιούνται σπάνια (περιμετρικές ζώνες): 32 βαθμοί Κελσίου.
Επειδή τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης δαπέδου έχουν αρκετές οικοδομικές κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσεχθούν, εάν επιθυμείτε την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας έτσι ώστε να κατατοπιστείτε πλήρως για το τι πρέπει να προσέξετε κατά την διάρκεια των οικοδομικών εργασιών

Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας έχει οδηγήσει αρκετούς σε αναζήτηση φθηνών λύσεων επιλέγοντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για τις αντλίες θερμότητας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας.

Οι αντλίες θερμότητας ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων.
H Εταιρεία μας μετά από έρευνα έμαθε περισσότερα για την συγκεκριμένη τεχνολογία, τα χαρακτηριστικά του συστήματος αλλά και τις τιμές .
Η εξοικονόμηση χρημάτων φθάνει το 65% σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα που χρησιμοποιούν καυστήρα και λέβητα πετρελαίου ενώ με το φυσικό αέριο στο 20%.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες (0 έως 80 βαθμοί Κελσίου) ισχύος 11, 14 και 16 Kw αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες ισχύος 6, 8, 11 Κw.

Στην υψηλή θερμοκρασία η υπάρχουσα εγκατάσταση αφορά καυστήρες ή λέβητες ενώ στη χαμηλότερη αφορά την επιδαπέδια και τη γεωθερμία.
Κρίνεται συμφέρουσα η αντλία θερμότητας επειδή στη 1 Kw από τη ΔΕΗ ο καταναλωτής κερδίζει 3 έως 5 Kw. Η μέση αναλογία κυμαίνεται 1 προς 3,5 κιλοβατώρες.

Σε συνδυασμό με το νυχτερινό ρεύμα ο καταναλωτής έχει έναν επιπλέον λόγο να επιλέξει την συγκεκριμένη τεχνολογία.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Οι αντλίες θερμότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος κλιματισμού, καθώς μεταφέρουν θερμότητα από το ένα περιβάλλον στο άλλο μέσω του ψυκτικού μέσου. Οι αντλίες θερμότητας είναι επίσης μια οικονομική λύση θέρμανσης, οι δε αντλίες θερμότητας πηγής αέρα ανήκουν στην κατηγορία των συστημάτων παραγωγής θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές.

Στη λειτουργία ψύξης, οι αντλίες θερμότητας μεταφέρουν τη θερμότητα από το δωμάτιο ή τον εσωτερικό χώρο στον αέρα του περιβάλλοντος, ψύχοντας έτσι τον εσωτερικό χώρο. Στην αντίστροφη λειτουργία, οι αντλίες θερμότητας αντλούν τη λανθάνουσα θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος (ακόμα κι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -20 °C) και τη μεταφέρουν στο εσωτερικό για τη θέρμανση του χώρου.

ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Η αποδοτικότητα των αντλιών θερμότητας φθάνει το 300%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μονάδα ενέργειας που χρησιμοποιεί η αντλία θερμότητας κατά τη λειτουργία της, παράγονται τρεις ή περισσότερες μονάδες θερμότητας που χρησιμοποιούνται στο κτίριο.

Επειδή οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν αντλώντας τη διαθέσιμη θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος, είναι πολύ πιο αποδοτικές και από τα πλέον αποδοτικά συστήματα θέρμανσης ορυκτών καυσίμων. Οι δε αντλίες θερμότητας της Daikin με τεχνολογία inverter είναι ιδιαίτερα αποδοτικές για όλα τα είδη θέρμανσης εσωτερικού χώρου.

Οι ολοκληρωμένες λύσεις αντλίας θερμότητας για ψύξη και θέρμανση του κτιρίου έχουν ως επιπλέον πλεονέκτημα τη μικρότερη αρχική επένδυση, καθώς και την απλούστερη λειτουργία και συντήρηση.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ
Η Daikin εφάρμοσε την τεχνογνωσία της στις αντλίες θερμότητας και δημιούργησε τη σειρά συστημάτων θέρμανσης κατοικιών Daikin Altherma. Η σειρά περιλαμβάνει επιλογές υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών για τις ανάγκες κάθε είδους κατοικίας - νεόδμητης ή παλαιάς, μεγάλης ή μικρής. Επιπλέον, η νέα σειρά Daikin Altherma Flex παρέχει μια μοναδική λύση αντλίας θερμότητας για πολυκατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών.

ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ
Οι αντλίες θερμότητας της Daikin για επαγγελματική χρήση περιλαμβάνουν συστήματα multi, VRV και ψύκτες, τα οποία παρέχουν θέρμανση υψηλής απόδοσης, αλλά και ψύξη. Στη βιομηχανία, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν επιπλέον απαράμιλλη αποδοτικότητα στις παραγωγικές διεργασίες, καλύπτοντας ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες βιομηχανικής θέρμανσης και ψύξης.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 80 τ.μ. έως 100 τ.μ.
χρειάζεται μια αντλία θερμότητας ισχύος 11 Kw
Για ένα διαμέρισμα επιφάνειας 100-120τ.μ.
χρειάζεται μια αντλία θερμότητας ισχύος 14 Kw
Για ένα διαμέρισμα 120- 180 τ.μ. χρειάζεται μια αντλία θερμότητας ισχύος 16Kw.

Γιατί συμφέρει η αντλία θερμότητας? 
Η μεγάλη ζήτηση των Α/Θ για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας οφείλεται στην ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του περιβάλλοντος από το βλαβερό CO2.
Η αρχή λειτουργίας της Αντλίας Θερμότητας με σύμμαχο τα στοιχεία της φύσης (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό) βασίζεται στο ότι η συσκευή καταφέρνει να μεταφέρει θερμότητα από κάποιο όριο χαμηλής θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Οι Αντλίες Θερμότητας απορροφούν περίπου το 70% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 30% το παίρνουμε με την μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ υψηλής και χαμηλής θερμοκρασίας (δηλ θερμοκρασίες νερού προσαγωγής 75-80 βαθμοί κελσίου και θερμοκρασίες νερού προσαγωγής).

Σε ποια περίπτωση χρησιμοποιείται η κάθε μία COP υψηλή και χαμηλή?
Υπάρχουν τρείς τύποι αντλιών θερμότητας με βάση την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού, χαμηλών (55°C), μεσαίων (65°C) και υψηλών θερμοκρασιών(75°C). Κάθε μία τοποθετείται σε ανάλογη εγκατάσταση, οι αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με fancoil και υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης λόγο του καλού COP που έχουν στις θερμοκρασίες που απαιτούν αυτές οι εγκαταστάσεις. Όσο αναφορά τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με πάνελ, και κλασικά σώματα καλοριφέρ πράγμα που τις καθιστούν κατάλληλες για αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου.

Υπάρχουν τρείς τύποι αντλιών θερμότητας με βάση την θερμοκρασία προσαγωγής του νερού, χαμηλών (55°C), μεσαίων (65°C) και υψηλών θερμοκρασιών(75°C). Κάθε μία τοποθετείται σε ανάλογη εγκατάσταση, οι αντλίες θερμότητας χαμηλών και μεσαίων θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με fancoil και υδραυλικής ενδοδαπέδιας θέρμανσης λόγο του καλού COP που έχουν στις θερμοκρασίες που απαιτούν αυτές οι εγκαταστάσεις. Όσο αναφορά τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών είναι κατάλληλες για εγκαταστάσεις με πάνελ, και κλασικά σώματα καλοριφέρ πράγμα που τις καθιστούν κατάλληλες για αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου.

Πότε χρειάζεται αλλαγή των υπαρχόντων σωμάτων ? Πότε χρειάζονται fan coil?
Αν πρόκειται μόνο για θέρμανση του χώρου σας τότε δεν υπάρχει λόγος για αντικατάσταση των σωμάτων σας γιατί υπάρχουν αντλίες θερμότητας για όλους τους τύπους εγκατάστασης , αλλά αν πρόκειται για εγκατάσταση που απαιτεί Α/Θ για θέρμανση και ψύξη τότε είναι απαραίτητη η αλλαγή των υπαρχόντων σωμάτων με Fan Coils για να μπορέσουμε να έχουμε και την ψύξη.

Οι μελέτες κοστίζουν και πότε είναι απαραίτητες?
Για την σωστή επιλογή του μηχανήματος σε κάθε εγκατάσταση απαιτείται μια μελέτη από τους μηχανικούς. Οι περισσότερες εταιρείες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της, προσφέρουν δωρεάν την μελέτη για την επιλογή της κατάλληλης Α/Θ με βάση βεβαίως τα στοιχεία που θα μας φέρει ο εκάστοτε πελάτης (κάτοψη του κτηρίου, μελέτη από τον μηχανικό της εγκατάστασης, κλπ) καθώς επίσης και τεχνική υποστήριξη για την σωστή λειτουργία του έργου.

Ποιες θερμοκρασίες χρειάζονται για την θέρμανση ενός χώρου?
Με βεβαίωση από τους διαφόρους αρμόδιους φορείς έχουν εκποιήσει προτάσεις για την σωστή και άνετη εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σας. Κάθε χώρος απαιτεί διαφορετική ποιότητα θέρμανσης η οποία υπολογίζετε από τον τύπο της εγκατάστασης καθώς επίσης και από τον τρόπο κατασκευής του εκάστοτε κτηρίου, για αυτό τον λόγο και γίνεται μια μελέτη από τους μηχανικούς της εταιρίας μας για να επιτευχτεί η καλύτερη θέρμανση στον χώρο σας με βάση βέβαια τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

lanordica-logo logo-atmos ravelli-logo

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

home Δημοκρίτου & Αίμου 1 (έναντι ΚΤΕΛ)
Ξάνθη 67100
phone Τηλ: +30 2541066001
Fax: +30 2541084280
 mail info@diamadidis.gr

Diamadidis - energia © All rights reserved
Powered by SOFTWeb - Adaptive I.T. Solutionssoftweb logo

Like us on Facebook
See us on Youtube